Irsk kaffe

Merge shopping cart?

You already have items in the shopping cart of your account, would you like to merge them with the items you just added to your shopping cart?

Placeret af Cafori.com
den 25-02-2021
Dele
Irsk kaffe
Irsk kaffe

Jeg så på en kalender, at den 25. januar er International irsk kaffe-dag, og jeg blev stærkt inspireret til at skrive om denne fantastiske kaffedrik. Og det viste sig, at det ikke er noget, man gør det i, i Irland, for der er hver dag en irsk kaffe-dag.

Hvad skal der til for at lave irsk kaffe:

Ingredienser:

Den officielle opskrift på Irish Coffee kommer fra International Bartenders Association:

90 ml varm kaffe
40 ml irsk whiskey
30 ml blødt flødeskum (uden sukker)
1 teskefuld brun farin (en hollandsk teske er en tredjedel af en britisk teske)

Whisky eller whiskey?

Inden jeg går videre til historien om irsk kaffe, får du lige en lille vejledning til at vælge den rigtige whiskey. Der findes nemlig både whisky og whiskey. Den første uden "e" stammer fra Skotland, og den anden, whiskey, kommer fra Irland. Gør det nogen forskel for opskriften? Det tror jeg vist nok lige, det gør, hvis man er irer!

Generelt har irsk whiskey færre røgnoter end den skotske modpart. Skotterne er dog meget stolte af deres tørverøgede whiskier. Og de er også fantastiske – særligt om efteråret og vinteren – men ifølge irerne ikke egnede til den officielle opskrift på irsk kaffe.

Historien bag irsk kaffe:

Historierne om, hvem der var den første, der fandt på denne kaffedrik er divergerende. I Irland var der en herre ved navn Joe Sheridan, der var chefkok på café-restauranten ved Fornes Airbase i nærheden af Limerick, som i 1940'erne efter sigende serverede denne drik til passagererne inden afgang.

En anden udlægning går på, at en journalist fra San Francisco Chronicle smagte kaffedrikken i Shannon Lufthavn, fik tiltusket sig opskriften og tog den med sig til The Buena Vista Cafe i San Francisco.

Den sidste historie er nok den mest romantiske, eftersom man stadig kan finde spor efter den nu om dage. Irsk kaffe blev opfundet af Joseph Jackson, som senere i livet grundlagde Jackson’s Hotel Ballybofey i Donegal. Under 2. Verdenskrig lavede han denne drink til sine soldaterkammerater i håbet om, at de kunne holde sig vågne i længere tid under kampene mod fjenden.

Efter krigen tog han opskriften på sin drink med sig tilbage til Donegal, hvor han gav den navnet "Irish Coffee". Hotellet eksisterer stadig, og vi har kontaktet dem. De har en omfattende menu med forskellige irske kaffer ...

Sådan laver du irsk kaffe

Vi har lavet en række forskellige varianter, og har afprøvet dem i den sædvanlige kaffeklub. Vi blev alle enige om valget af kaffe – en italiensk karakterfuld kaffe med naturlig sødme og et strejf af nødder var favoritten.

Fans af kaffebønner, se her » | Nespresso-brugere, se her »

Opvarm glassene (240-290 ml) ved at holde dem under den varme hane, og derefter tørre dem af med det samme.

Pisk fløden, til den begynder at danne toppe. Pisk ikke for længe, for så bliver fløden for stiv. (Nogle kommer sukker i piskefløden. I dette tilfælde holder vi os til den oprindelige opskrift og har derfor ikke tilsat noget)

Kom den brune farin (vælg den mørkeste type) i kaffeglasset, og hæld whiskeyen over. Rør rundt til alt sukkeret er helt opløst. Hæld kaffe i glasset og kom forsigtigt flødeskummet i. Flødeskummet skal ikke iblandes kaffen, men forblive i et lag på toppen. Det opnås ved at holde en ske henover glasset og lade flødeskummet glide hen over den.